WAT IS YOGA?

Het woord ‘yoga’ betekent zoiets als eenheid, verbondenheid. Dat verwijst o.a. naar de niveaus waarop we functioneren in het dagelijks leven. We hebben ons lichaam en de lichamelijke acties die we doen, onze gedachten, onze emoties, en velen van ons ervaren of geloven ook nog in een diepere kern of ziel. Soms zijn die verschillende niveaus met elkaar in overeenstemming, maar vaak ook denken we het een, zeggen iets anders, doen nóg iets anders. Soms protesteert er nog een stemmetje in ons achterhoofd...  

Door aandacht en concentratie, door ons beter bewust te worden van ons lichaam, onze adem, onze gedachten, onze gevoelens, kunnen we deze beter integreren en de patronen die ons niet helpen, eerder leren herkennen en loslaten. We kunnen, kortom, meer eenheid brengen in de verschillende lagen van ons wezen. Daardoor kan onze lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeteren en kunnen we spiritueel groeien. Uiteindelijk gaat het er dan om persoonlijk de diepere werkelijkheid te ervaren. Dat is de diepste vorm van eenheid.  

Maar de ‘gewone’ wekelijkse yogalessen spelen zich vooral af op het praktische niveau: een aandachtige vorm van hatha yoga die erop gericht is om het contact met je lichaam te herstellen. Je stretcht daarbij je lichaam, traint je spieren, versterkt je coördinatie, en je leert je beter te ontspannen. De adem is daarbij een belangrijk instrument. Door de beoefening van yoga word je bewuster van wat je adem en je geest doen en kan je daar langzaamaan gezondere patronen in aan te brengen. Daardoor verliezen stress, spanning, depressies etc. hun grip op jou, en krijg jij meer grip op hoe je in het leven staat. Yoga kan je enorm helpen om je lichaam en geest sterk en in balans te houden, om je concentratie te verhogen en je een gevoel van innerlijke vreugde (terug) te geven. En het is gewoon leuk om te doen! 

Ik beoefen yoga volgens de Himalaya Traditie van Yoga en Meditatie.  Daarover kun je hier meer lezen.