OVER MIJ

Ik heb meer dan twintig jaar gewerkt voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar heb ik inspirerende en uitdagende plaatsingen gehad waardoor ik – met veel plezier - in verschillende landen heb mogen wonen en werken (Mexico, Tanzania, Burkina Faso, Benin). Het was bijzonder op die manier mensen en culturen te leren kennen, en bovendien bezig te zijn met onderwerpen die er echt toe doen. Het grootste gedeelte van mijn tijd hield ik me bezig met ontwikkelingssamenwerking, maar ook cultuur, mensenrechten, politieke zaken en een klein beetje belangenbehartiging voor de Nederlandse zakenwereld hoorden op verschillende momenten bij mijn taken. 

Op een gegeven moment werd ik, doordat een collega tijdelijk uitgeschakeld was, erg overbelast. Ik kreeg last van stress. Bovendien wist ik wel dat ik veel te weinig beweging kreeg. Ik woonde op dat moment in Ouagadougou, in Burkina Faso, waar het erg warm is en je dus makkelijk niet zo veel sport. In 1997 begon ik met yoga, op advies van een collega van de Nederlandse Ambassade. Ik begon in feite aan yoga om gezondheidsredenen, maar werd al snel geraakt door de spirituele kant. Hier vond ik antwoorden op vragen waar ik al heel lang mee rondliep. Voor de eerste keer voelde ik me 'thuis' op een spiritueel pad. 

Idriss Ouédraogo, de oprichter van het centrum in Burkina Faso, is een enorm actieve en inspirerende docent. Ik was nog geen jaar bezig toen hij zei dat ik les moest gaan geven. Ik zei nee: ik was overwerkt en moest minder doen, niet méér. Maar na een paar weken heb ik hem gezegd dat als hij echt vond dat ik dat moest doen, ik er nog eens over na zou denken. Hij zei: 'de traditie heeft je iets van waarde gegeven, en je bent in staat om het door te geven. Dan moet je dat doen.' Van toen af aan ging ik zo vaak mogelijk naar les (soms wel vijf keer in een week), en ik begon te gaan naar de internationale yoga cursussen in India en de Verenigde Staten. In 1998 begon ik met lesgeven. 

Toen ik werd overgeplaatst naar het buurland Benin zei Idriss dat ik daar een centrum moet oprichten. Dat heb ik gerund van 2001 tot 2007. Met de hulp van Idriss en enkele van de internationale docenten hebben we daar een aantal Afrikaanse leraren opgeleid om door te gaan als ik weg was. Sinds 2008 geef ik jaarlijks les in India in de internationale yogalerarenopleiding van de Himalaya Traditie (zie www.hyt-ttp.com). Sinds 2012 geef ik regelmatig les in Zwolle, en sinds begin 2016 op de yogadocenten opleiding van het Himalaya Yoga Meditatie Instituut Nederland

Ik ben opgeleid door het Himalayan Yoga Tradition Teacher Training Programme van AHYMSIN, en erkend door en lid van de internationale Yoga Alliance.